Ηράκλειο
, Κρήτη, Ελλάδα
Διαθεσιμότητα & Τιμές
BOOK NOW

Φαιστός

Στη Φαιστό, ανασκαφές της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής που άρχισαν το 1900, έφεραν στο φως το δεύτερο σε μέγεθος μετά την Κνωσό Μινωικό ανάκτορο. Σύμφωνα με την μυθολογία, η Ευρώπη χάρισε στον Δία τρεις γιούς. Τον Μίνωα, τον Ραδάμανθυ και τον Σαρπηδόνα, οι οποίοι βασίλευσαν αντίστοιχα στην Κνωσό, στη Φαιστό και στα Μάλια.

Το ανάκτορο της Φαιστού οικοδομήθηκε πρώτο κατά την αρχή της παλαιοανακτορικής Μινωικής περιόδου (2000-1700 π.Χ.). Οπως και τα άλλα μινωικά ανακτορικά συγκροτήματα, καταστράφηκε το 1700 π.Χ λόγω σεισμών. Οι μινωίτες  ισοπέδωσαν τα ερείπια και επ' αυτών οικοδόμησαν το ανάκτορο της Νεοανακτορικής μινωικής περιόδου (1700-1450 π.Χ.). Στην Φαιστό το δεύτερο ανάκτορο κάλυψε μερικώς την έκταση του πρώτου.

Στη βορεία πτέρυγα των αποθηκών του ανακτόρου βρέθηκε ο δίσκος της Φαιστού. Πρόκειται για πήλινο δίσκο επί του οποίου έχει αποτυπωθεί με χρήση κινητών στοιχείων το εκτενέστερο μέχρι σήμερα γνωστό κείμενο της κρητικής ιερογλυφικής γραφής. Ο Δίσκος είναι γνωστός και ως το αρχαιότερο τυπογραφικό μνημείο της ανθρωπότητας. Η κρητική ιερογλυφική γραφή όπως και η Γραμμική Α’ γραφή, αμφότερες μινωικές γραφές, παραμένουν σιωπηλές και μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί η αποκρυπτογράφησή των.

  • Ηράκλειο
  • Φαιστός
  • Δίσκος της Φαιστού
  • Γραμμική Β'
  • Μινωική εποχή
Δείτε επίσης
Κνωσός

Κνωσός

Το 1878 ο Ηρακλειώτης Μίνως Καλοκαιρινός ξεκίνησε ανασκαφή στον λόφο Κεφάλα, περίπου 5 χιλιόμετρα  νοτίως του Ηρακλείου. Απεκαλύφθησαν 4 δωμάτια και ανασύρθηκαν από τα ερείπια πολλοί πήλινοι πίθοι. Αργότερα ο  Άγγλος Sir Arthur Evans αγόρασε τον λ...

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου

Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στην Ευρώπη. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου. Κατά τη διάρκεια της ενετοκρατίας εδώ βρισκόταν η καθολική μονή του Αγίου Φραγκίσκου. Καταστράφηκε από το σει...

Διαβάστε περισσότερα